maandag 17 mei 2010

overpronatie
Vandaag kan ik eindelijk mijn Nikes ophalen in het postkantoor. Wel spannend, want in principe koop ik geen schoenen via internet, omdat je ze eerst moet passen. En er op lopen!

Wie had dat gedacht dat ik ooit nog eens op Nikes zou lopen. Ik heb jaren tegen de kinderen gezegd dat ik geen merkschoenen draag. Ik heb wel eens voorgesteld het logo zelf op schoenen aan te brengen... Enfin, papa gaat met de tijd mee en Nike ook. Ik ga overstag.

In dit geval neem ik het risico, omdat ik me 25 euro bespaar en deze loopschoen heb ik in de door mij bekende winkels in Hoogezand en Veendam niet gezien. Ik neem me voor ze gewoon retour te zenden als ze niet passen.
Deskundig advies van verkopers heb ik dit keer ingeruild voor zelfonderzoek in diverse sportzaken en op het web.

Nike noemt de schoen de LunarGlide+ en is ontwikkeld in 2008 voor de olympische spelen in Peking. Traditionele schokdempingsystemen absorberen volgens hen alleen energie bij het neerkomen van de voet terwijl de zogenaamde LunarLite foam bewezen heeft superieure schokdemping te bieden en energie terug te geven aan de loper. De Nike LunarGlide+ heeft nog een andere Peking innovatie: Flywire technologie. Door gebruik te maken van Flywire draden is de schoen veel lichter geworden zonder in te boeten aan steun en stabiliteit. Het nieuwe Dynamic Support systeem in de middenzool van de Nike LunarGlide+ dankt zijn werking aan een ingenieuze constructie van een mix van Lunarlite foam en Phylon. De Lunarlite insert ligt als een soort wig in de Phylon carrier waardoor de tussenzool van lateraal naar mediaal een toenemende stevigheid krijgt. Hierdoor past de schoen zich dus aan aan de pronatie van de voet. Hoe meer je proneert, hoe meer tegendruk je krijgt. Iemand die neutraal loopt, rolt dus niet tegen die wig op waardoor de schoen zich neutraal gedraagt. Op die manier heeft elk type loper dus optimaal rendement van het Lunarlite foam.
Deze schoen is vooral geschikt voor de lichtere lopers onder ons en bruikbaar voor de lange afstand. Als dit waar is worden mijn voeten minder moe en sneller en voorkomen de schoenen allerlei blessures.
Wie wil weten wat overpronatie inhoudt: kijk eens op de volgende website over allerlei veel voorkomende blessures: www.lopenzonderpijn.nl

1 opmerking: