dinsdag 9 november 2010

take the long way homeDe Longway is de weg, die vanaf het Noordzeestrand naar West-Terschelling loopt.
Vals plat aan het einde van het parcours van zowel de halve als de hele marathon. Daarvóór wacht de man met de hamer bij de duinopgang.
Want op en na het stuk strand krijgen de hardlopers het zwaar te verduren in de Berenloop, die dit jaar voor de 14e keer wordt georganiseerd.

De Longway ligt er prachtig bij. De bomen zijn in herfsttooi en het weer is zacht en helder. Zondag 7 november 2010 is het zelfs zonnig op het eiland.
Een lust voor het oog.
Ik loop een beetje op het gevoel, want mijn stopwatch blijkt vandaag niet te werken.
En Sjirk vertelt dat zijn GPS-systeem hem geen houvast geeft.
Onzekerheid leidt tot een snellere start. Ik pas mijn snelheid na het 5km-punt aan, het gaat snel genoeg. Voor het halve marathonpunt verhindert pijn ter hoogte van de buitenkant van mijn rechter knie dat ik nog lekker loop. Dit heb ik vaker beleefd, dus geeft me ook mentaal een dreun.Vooral als ik zie dat ik de eerste helft in 1:45:26 heb gelopen. Ik wil dus doorlopen, terwijl ik niet meer weet of ik de marathon kan uitlopen.
Op het 30km-punt zie ik dat ik 2:46 heb gelopen. Het lopen gaat nog, maar het stuk strand komt nog. Dit is redelijk hard, maar voelt toch zwaar. Doorgaan.
Na het strand wandel ik naar boven en begin na de verzorgingspost aan het laatste traject. Precies, de Longway naar de Brandaris. Het lukt me hier het tempo weer te verhogen, terwijl de pijn verdwijnt! Veel hardlopers hebben het moeilijk, maar ik ben weer in de running. Het ziet er volgens anderen ook soepel uit. Blijven afzien.
Op het 40km-punt loopt de klok op 3:41. Ik heb dus nog 10 en een halve minuut om te finishen en om alsnog een persoonlijk record in de wacht te slepen...
Haast niet te doen, maar ik laat me nu gaan. Ik blijf het tempo opvoeren om over de rode loper in een sprint naar de finish te lopen. Het publiek juicht. En ik zweef.
De klok staat op 3:52:?? Dit is een bruto-tijd. Het zal erom spannen.
Thuis gekomen heb ik meteen de uitslagen opgezocht.
YES! 3:51:21. Dat is dus 5 seconden sneller dan vorig jaar.
En Sjirk? Die finisht ook met een pr in 3:25:31 en plaatst zich dan als 9e in de categorie M40 in de top 10 en als 20e van alle recreanten.TOP!
Ik werd 55e in dezelfde categorie en 130e overall. En ik ben blij en denk aan deze muziek:

2 opmerkingen:

 1. 5 seconden!???!!? Dat lukt je nooit weer. Gefeliciteerd met je PR.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, dit lukt me nooit weer:
  De marathon is 42195 meter.
  Het toeval(?) wil dat mijn startnummer 421 is.
  Het is mijn 9e marathonafstand. Wel aardig dat die 5s terugkomt aan het eind van dit getal.

  BeantwoordenVerwijderen